Från yngel till färdig groda

Haha, skrev om ”frisläppet” på instagram men missade visst att knyta ihop säcken här – förlåt! Vi tar det från början… 🙂

Det var den 6 maj, min födelsedag, och vi åkte ut till Gyllins trädgård för att leka och äta tårta. I närheten av den fina lekplatsen fanns en damm full av grodyngel, vilket är ren och skär nostalgi för mig. Vi bestämde oss för att ta med några hem.

Väl hemma skrev jag detta på bloggen…

”Säg hej till våra nya husdjur! 🐸 Processen ‘rom till färdig groda’ har alltid fascinerat mig så det känns kul att få visa M och C på nära håll hur den faktiskt går till. De har ju ingen skola i form av en damm i trädgården som jag hade. Vi ska vårda dem väl, allt enligt konstens regler med vattenbyte och fiskmat och förhoppningsvis är det sex glada grodor som släpps tillbaka där de kommer ifrån (viktigt tydligen) om ett par veckor. Nu väntar vi med spänning på benen… 😂 Stay tuned!”

Dagarna gick och ynglen växte sig allt större.

14 maj – ”Vackert väder och vi har grodynglen ute på altanen, allt för att komma närmare naturen och deras naturliga miljö. 😁 På tal om det har Mayia tejpat upp en undervattensbild (från en dinosariebok som var det mest passande vi hade) på hinkens ena sida just för att de ska känna sig lite mer ”hemma”, haha. Förhoppningsvis blir de inte alltför skrämda av Spinosaurus tandfyllda gap som skymtar i hörnet. 😂

En antydan till bakben kan vi nu se på de två största. Deras kroppar har även gått från klumpar till att bli något smalare på mitten. Då och då byter vi ut lite av det gamla, skitiga sjövattnet mot vanligt kranvatten. Det har funkat fint och de verkar må bra! Under denna tiden försvinner gälarna till förmån för små lungor vilket gör dem extra känsliga. De behöver snart något (utöver den lilla pinnen) att komma upp på, för att kunna andas och inte drunkna”.

18 maj – Allt gick enligt planen. Vi bytte ut smutsigt vatten mot rent kranvatten, lite i taget och med några dagar dagars mellanrum. Och så matade vi med vanlig fiskmat. I varmt vatten utvecklas ynglen snabbare, vi valde att hålla det lite kallare än fingervarmt.

Vattenbyte pågår. Spana in grodlåren! 😍 #frånyngeltillgroda

Ett inlägg delat av Stina-Lee (@stinalee.se)

Efter bakbenen kom frambenen och bortsett från den långa svansen började ynglen allt mer se ut som färdiga grodor. (Stäng av videoklippen när ni kollat klart för annars kommer de fortsätta spela)

21 maj:

22 maj:

Hej Kompis!

23 maj: Mot friheten!

Ungarna i baksätet och jag där fram med hinken mellan benen. Vattnet skvalpade och jag fick ha den på sniskan för att ge den mest utvecklade grodan chans att klättra upp på kanten för att ta luft.

Det var med ömsom tunga ömsom glädjefyllda steg vi gick mot dammen där vi fångat ynglen några veckor tidigare… men… vart var den?! Haha! Att vattnet hade dunstat och blivit till en grönskande ÄNG i stället var ju lagom snopet men som tur är hittade vi en pöl lite längre ned.

Mayia, Cornelis och Oscar släppte försiktigt ut en i taget och sa hej då. Lite sorgligt var det allt (speciellt för C som inte ville skiljas från sina vänner riktigt än, ja ni såg ju videon ovan) men samtidigt kände vi oss väldigt nöjda med vår ”prestation”, haha. 🙂 Ett yngel dog tyvärr tidigt av någon anledning men de andra utvecklades fint och verkade må bra hela vägen.

Barnen följde hela processen med stor fascination och lärde sig massor genom att vara delaktiga. Grodans livscykel, värdet av liv, respekt och empati, att fullfölja ett åtagande samt ta eget ansvar. Gissa om Mayia hade en del att bidra med när klassen hade just grodan som tema för ett tag sedan? 😂👍

Mission completed! <3

  1. Amanda skriver:

    Vilken rolig upplevelse! Och vad häftigt ändå från att ha varit små yngel till att få se de bli grodor 🙂 snyggt med den långa svansen, hihi, visste inte ens grodyngel såg ut. Kram!

  2. Åh vilka små underbaringar 😍 Det kastar mig tillbaka till när jag var liten och var i vår sommarstuga! Så himla härligt!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..