När hela familjen sover…

…tittar mamma, snart trettio år, på SKAM🙈 Alltså gud, har dragit mig för att hoppa på den här karusellen men så somnade alla utom jag tidigt en kväll så tänkte att ”aja, ett avsnitt av det som alla pratar om kan väl vara kul”. Ett avsnitt blev till en säsong följt av en till och nu är jag fast så till den milda grad att jag drömmer på norsk, tänker på norsk och ja, jag till och med taaaler norsk, hele tia, det bare kommer av sig selv liksom..

För ett ögonblick sedan:

Bobby – ”Vad tycker du om lampan jag köpte till Mayias rum i går”?
Jag – ”Jo jeg liiiker den veldig godt jeg!”

HAHA, hjälp mig… 😂

Nu är det två barn som pockar på min uppmärksamhet här så tänker inte gå djupt in på ämnet men jag ääälskar Eva, Noora, Vilde, Sana, Chris och gänget (vägrar ta in att de inte finns på riktigt) och de trovärdiga skildringarna av ungdomens år gör tittandet nästan smärtsamt äkta ibland. Hög igenkänningsfaktor och många minnen som gör sig påminda, för att inte tala om känslor – de pirrande bubblande bra och de bitande hjärtskärande ångestfyllda. Uff! Det finns mycket att säga om denna serie, förutom att den utmanar normer och slår hål på fördomar på ett vardagligt och avdramatiserat sätt är den ett vackert hantverk rent visuellt vilket fulländar upplevelsen. Sättet den är filmad på, de skakiga bilderna blandat med slowmotion, långa scener nästan utan klipp varvat med scener där klippen går i takt med träffsäker musik, alla små detaljer alltifrån skådespelarnas minspel till sättet de skriver sms på och andra scener som inte alls behöver vara övertydliga för att man ska förstå budskapen. Det blir så avskalat och på riktigt, som om jag vore där tillsammans med dem, på skolgården, i korridoren, på festen, i sängen… *gåshud*

skam3_585998efddf2b3556e19f5e0

Tänk om man hade varit lika vältalig som Noora i tonåren, sicken dröm… Själv slängde man ur sig ”SPÖÖÖRM” och liknande… 😂😂😂

thumbnail_FullSizeRender (4)

Avrundar med en liten SKAM-ordlista, fyll gärna på…

Drittsekk – skitstövel
Vors – förfest
Kødder du? – Skämtar du?
Shalu – svartsjuk
Ass – alltså
Hooke – hångla, hänga med någon

Snart 30 år och SKAM-besatt. Snälla hjälp mig någon! 🙈😂 #skam

Ett filmklipp publicerat av Stina-Lee (@stinalee.se)

 1. Maria skriver:

  Russebuss = behöver knappast förklara 😉
  Homse = homosexuell

  Ååååh älskar Skam! 😍

 2. Anne skriver:

  Ordet dritsekk är ett sjukt användbart ord haha. Används nu mer av hela familjen här hemma !

 3. Jag tror att SKAM funkar i alla åldrar. Vi är 41 och 56 och älskar den!!! Har sett de tre första säsongerna och både skrattar och gråter 🙂

 4. Maria skriver:

  Jag skulle gärna villa se bilder på barnens rum. Behöver inspiration.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..