Kejsarsnittsfödsel

Vi tackar Matilda för hennes lilla gästblogg, haha. Va, vadå lite små-yr? Jag förstår ingenting! ? Torsdagen och min lediga dag är här. Yaaay! Att jobba 75 % känns otroligt skönt i dagsläget, en paus mitt i veckan skulle alla behöva. M är i skolan men C är hemma, och som han njuter av det! ”Nuuu ska vi se hääär” sa han medan han nöjt kröp ned under filten i soffan förut, tillsammans med iPaden som syrran alltid har i besittning annars.

Jag passar på att greja med nya hemsidan samt maila runt lite angående en planerad kejsarsnittsfödsel som jag eventuellt ska vara med på nästa vecka. Restriktionerna för hur många som får närvara under ett snitt varierar från sjukhus till sjukhus men bäst, enligt en erfaren doula-kollega till mig, är att prata med läkaren som ansvarar för inskrivningen vilken vanligen äger rum dagen innan. Det ska föräldrarna göra, och vi får helt enkelt hålla tummarna för att de får sin önskan igenom. Deras förlossning deras beslut kan jag känna lite grann, även om jag självklart har respekt för regler och riktlinjer. Säkerheten för mamma och barn ska alltid gå först, vilket den också gör.

Nåväl, på onsdag vet vi!

_DSC8065
_DSC8083
_DSC7614
_DSC9499-001
_DSC8226
_DSC8323

Alla förlossningsberättelser är värdefulla och hur förloppet än ser ut, och om fotografen får vara med i operationsrummet eller inte, finns där alltid vackra stunder värda att dokumenteras. Att ha en fotograf närvarande vid en kejsarsnittsfödsel känns extra viktigt, då mamman utan bilder helt går miste om många stunder då hon ligger på uppvaket. Tomma luckor fylls, vilket har visat sig vara ett mycket bra hjälpmedel för bearbetning vid exempelvis trauman och postpartumdepressioner då det hjälper oss att känna oss mer kopplade till vår förlossning och den nyfödda bebisen. Bilderna hjälper oss att förstå vad vi har gått igenom, både fysiskt och psykiskt.

Bilderna ovan är tagna av Maria Vatne Payne från Norge.

På torsdag hoppas jag få bistå med att vara en mammas och pappas ögon vid födseln av deras första barn!

 1. jennie skriver:

  Uppvaket?
  Man är väl vanligtvis inte sövd lr?

 2. Sabina skriver:

  Åh, så fina bilder! Jag genomgick ett planerat snitt med min dotter, och en av sköterskorna propsade på att ta med kamera, senare även på att få den för ta bilder inne i salen – vi glömde av oss helt när bebisen började bubbla innan hon ens lämnat magen! Jag är så glad över att den sköterskan var med, utan henne hade min förlossning mest bestått av ett luddigt minne av mycket obehag. Hon var dessutom med när min sambo satt med dottern i BB-rummet medan jag syddes ihop, även då tog hon bilder. Min sambo var så stolt när han visade dem för mig dagen därpå. Jag hoppas innerligt att du får vara med, och om inte, att de kan ordna det så fint som de gjorde för oss. Det är verkligen guld värt att ha bilder från de stunder då man själv var för inne i allt för att fota.

 3. Hoppas du får närvara! Ifall vi snackar sectio pga duplex, vilket jag tolkar det som, så kan jag rekommendera att man pratar med personalen på op också så att ev studenter/kandidater inte får företräde. Ofta är det operationssyrran som axlar rollen som främst ansvarig för att viktiga hygienrutiner etc följs,och kan sätta käppar i hjulen för extra personer på opsalen även om opererade läkare gett sitt medgivande.
  Håller tummarna!!

 4. Julia skriver:

  Fantastiskt fina bilder! Blir ju helt rörd här hemma 😀

 5. Mli skriver:

  Håller alla tummar och tår att du får vara med!! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..