Förlossningsfoto – Image of the year

I USA är förlossningsfoto ett etablerat yrke och att ha en professionell fotograf närvarande under sin förlossning börjar bli lika självklart som det är att anlita en inför sitt bröllop. I Sverige är det fortfarande nytt och kanske lite konstigt för många men allt fler börjar få upp ögonen för det vackra i att föreviga minnet från sitt barns enda riktiga födelse-dag. The International Association of Professional Birth Photographers har just utsett vinnarna i tävlingen ”image of the year” som de årligen arrangerar. Nedan har ni några av mina favoritbidrag.

Vilken är din favorit och varför? 🙂

2016_223

2016_184

2016_031

2016_058

2016_011

2016_499

Det är inte vilken fotograf som helst som kan gå in i ett förlossningsrum och ta bilder som ovan. Vi som aktivt sysslar med detta har förutom foto-kunnande något viktigt gemensamt och det är ett genuint intresse för förlossningsvård och blivande föräldrars positiva förlossningsupplevelse. Många av oss inklusive jag själv är utbildade undersköterskor och doulor. Vi har kunskap om förlossningsprocessen och hyser stor respekt för kvinnan som föder, hennes partner och personalen på sjukhuset. Tillsammans blir vi ett team och utöver möjligheten att kunna bidra till fina upplevelser (doula-stina kommer med på köpet, haha, men bara om det önskas och utrymme ges) så får vi äran att med kamerans hjälp berätta fantastiska historier om när bebisar föds, och familjer skapas. ♥

 1. Julia skriver:

  4an… Där började tårarna rinna. Den blicken, den känslan!

 2. Frida: Visst är det häftigt hur bilder kan förmedla känslor? Älskar det! 🙂

  Malin: Även fast ingen av dessa bilderna ÄR tillgjorda (det bästa med förlossningsfoto) så håller jag med dig. Det glädjer mig att bilderna ni gillar bäst är dem som är mest lika de jag själv tar! 😀

 3. Malin skriver:

  Fast åh, nummer 3 alltså <3

 4. Malin skriver:

  Nummer 2 och 4 helt klart! Underbara bilder! De ser äkta och naturliga ut, fångar verkligen känslorna. De andra tycker jag ser lite tillgjorda och ja, ”amerikanska” ut…

 5. Frida skriver:

  Nr 1 är helt klart favoriten! Börjar böla bara av att se fotona, de har verkligen lyckats fånga känslorna helt fantastiskt!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..