Fabians förlossningsberättelse – förlossningsfotografering

Klockan närmade sig 00 och jag hade precis gått och lagt mig när sms:et om att paret hade åkt in till förlossningen kom. I det läget sover man inte gärna vidare utan går upp och förbereder för att så småningom möta upp paret där de befinner sig. Jag hade lite sporadisk kontakt med blivande pappan under tidig natt men sedan blev det tyst och timmarna gick, tänkte att jaha, nu har de nog fött utan mig. Men skam den som ger upp, jag höll mig vaken ifall de skulle höra av sig vilket de gjorde runt 06-snåret. Det visade sig att A hade fått morfin och EDA för att kunna vila och hämta ny kraft, fyra timmar sov de båda två och under den tiden hade hon öppnat sig från fyra till tio centimeter. Grymt! Jag frågade om de tyckte att det var någon idé att jag kom in nu när de nästan var i mål och det tyckte dem då lillen fortfarande låg högt upp och värkarbetet tycktes ha stannat av. Efter lite frukost skulle hon få gå upp och röra på sig för att få fart på det igen. Jag beställde en taxi och var på plats tjugo minuter senare. Rum 8. Alltid nervöst att knacka på, att bli insläppt på okända människors heliga mark. Men jag älskar det, och njuter av varje sekund! Att fotografera i ett mörkt förlossningsrum är en utmaning och att komma in under förlossningens allra sista fas var inte heller lätt, som tur är bestämde han sig för att vänta lite vilket gav mig tid att fånga intensiteten av känslorna i rummet, blickarna, beröringarna och de små detaljerna som ofta glöms bort.

FY4A00985

FY4A00989

FY4A11012

FY4A11079

FY4A111149

FY4A11126

FY4A111072

FY4A11088

FY4A11089

FY4A11207

FY4A111181

FY4A11143

FY4A1339

FY4A11311

FY4A11340

FY4A1362

FY4A1111367

FY4A11377

FY4A11381

FY4A11462

FY4A11466

FY4A11378

FY4A11476

FY4A11427

FY4A11506

FY4A11488

FY4A1497

FY4A11499

FY4A11501

Välkommen till världen, Fabian. <3

Tack vare A och H och deras bilder hoppas jag att fler ska få upp ögonen för att möjligheten att få sin förlossning professionellt fotograferad faktiskt finns. I dag är vi så himla måna om att allt annat i vår vardag ska dokumenteras och att ha en fotograf med på sin bröllopsdag till exempel är en självklarhet för de flesta. Hur kan det inte vara det på ens förlossning? Dagen då ens barn föds är många gånger oändligt mycket större och att vilja minnas och se tillbaka på den med hjälp av bilder är inget konstigt. Utan dem kommer du aldrig få chansen att se hur din partner pussade din panna när du hade som ondast, blicken i hans/hennes ansikte när ert barn kom ut och lades på ditt bröst, hur han/hon med ömhet och stolthet tittade på dig när du inte såg. Glädjetårarna. Lyckan. Magin. Det är ögonblick som du aldrig kommer att kunna återskapa. Jag minns att jag stod där, hög på adrenalin och totalt i nuet efter att just ha bevittnat födseln av en ny liten människa, och tänkte att vad som än händer med detta paret i framtiden (om de håller ihop eller går isär) så är det inget annat än ren och skär kärlek i DENNA stunden. Det kan ingen någonsin ta ifrån dem eller deras son. Tänk vad fint att få visa honom hans förlossningsberättelse när han blir större, i stället för att bara berätta den.

En vanlig fråga är ”varför kan inte bara partnern ta bilderna?”. Svaret är enkelt, för att hen förtjänar att finnas med på dem. Detta är födseln av hens barn och hen ska ha möjligheten att uppleva den utan ansvaret att behöva fokusera på kameran i sin hand. Partnerns jobb är att stötta mamman och uppleva födseln av deras barn tillsammans med henne.

Om ni är intresserade av att anlita mig som er förlossningsfotograf, tveka inte att maila. Jag jobbar i Ystad, Malmö, Lund och Helsingborg.

Gilla, dela, sprid!

 1. Jennica skriver:

  Så otroligt fint! Jag är själv fotograf med inriktning på gravid, nyfödd och familj. Vad jag vet får ingen annan än pappan medverka under förlossningen här i Västervik, annars hade jag så väldigt gärna velat göra en sån här fotografering. Låter iofs jobbigt med jour 😉 Jag slutade med bröllop pga stressfaktorn att allt måste bli perfekt, man får inte bli sjuk osv. så jag skulle säkert känna likadant för detta. Men så otroligt fina bilder Stina!

 2. susana skriver:

  men wow vilka fina bilder det blev! Du är otroligt duktig, förstår inte hur du lyckades få bilder från typ alla momentet och känslorna man ser på bilder.. åhh verkligen grymt jobbat! sånahär bilder hade jag också velat ha från min förlossning.

 3. Chissra skriver:

  Vilka vackra kort du tog. Vilken gåva att få dela ett sådant speciellt ögonblick.

 4. Helt underbart! När det är dags för mig vill jag helt klart ha med någon som fotograferar. Även om det kanske nu känns lite främmande och privat att någon okänd ska vara med, men det är nog inget man tänker jätte mycket på då. Plus att man ju faktiskt får världens underbaraste och finaste kort på livets kanske största händelse! Men, det dröjer väl ett tag antar jag, jag är inte ens gravid! <3

 5. Jag har inga barn så kan inte föreställa mig alla känslor som uppstår i denna situation, men WOW! Vilka känslor jag fick genom att se dessa miner, blickar och det första mötet. Fantastiskt vad duktig du är Stina!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..