Som alternativ till den traditionella tacosen bakade jag och Mayia egna piroger i fredags, med tacofyllning. Det var första gången vi testade så vad för resultat vi skulle förvänta oss visste vi inte riktigt men det var jättekul och blev väldigt gott. Nästa gång blir det till att kavla degen något tunnare, göra pirogerna lite mindre och så klart prova någon ny fyllning. Fetaost kanske?! Har ni några goda fyllningar på lager så får ni hemskt gärna dela med er! 🙂

Jag kan inte ge er något exakt recept då vi testade oss lite fram men här kommer det på ett ungefär:

200g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
13 dl vetemjöl special + ett par till utbakning
2 tsk salt
1 nypa socker

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och häll ner mjölken i kastrullen, värm upp till fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut den lite i taget med den ljumna mjölkblandningen tills allt löst sig. Blanda ner resten av mjölken med sockret och saltet och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa under handduk i 45 minuter. Under tiden kan du förbereda fyllningen.

Tacofyllning:

500g köttfärs
1 röd paprika
½ fint skuren gul eller röd lök
4 färska champinjoner, fint skurna
1 påse tacokrydda
4 msk naturell crème fraîche
1 skvätt touch of taste kalvfond (eller liknande)
1 burk tacosås medium
2 tsk salt
1 tsk socker

Stek köttfärsen tillsammans med grönsakerna och tacokryddan. Tillsätt tacosås, crème fraîche, buljong, salt och socker.

IMG_1824

Baka ut degen och dela den i jämna delar.

IMG_1833
IMG_1841
IMG_1849

Kavla ut och lägg fyllningen på ena halvan, strö över lite riven ost, vik ihop till halvmånar och gaffla sedan kanten.

Pensla med uppvispat ägg, över hela eller endast kanterna för att liksom limma ihop dem. För att få alla piroger likadana kan du kavla degen och stansa ut runda cirklar med hjälp av exempelvis en skål, det ska jag nog testa nästa gång. Grädda i 225 grader i mitten av ugnen i ca 12 min.

Serveras med en fräsch grönsallad. Pirogerna är goda att värma i mikron dagen efter, och går utmärkt att frysa in!

IMG_1874

Inga skönheter men med tanke på att det var första gången kände vi oss ändå nöjda med resultatet. 🙂 Det blev lite väl mycket bröd då jag inte kavlade degen tillräckligt tunn men annars supergoda! Testa! Och som sagt, sitter ni inne på några läckra fyllningar så tipsa gärna. Nu ska vi iväg på brottning, kram!

 1. Mums!
  Dessa lagades hos oss igår, med viss improvisation, man tager vad man haver!

  Ha en strålande dag!

 2. moa skriver:

  åhh taco-piroger är såååå goda! men att jag aldrig tänkt på att man kan ha mer i än bara köttfärs 😉 tackarr!

 3. Jo skriver:

  Hej.
  Vill minnas att vi gjorde med strimlad skinka och tre olika sorters ost på hemkunskapen i åttan för sådär sex sju år sedan. Tror det var mozarella i någon, fetaost och även lite lagrade ostar. Väldigt gott med allihopa och man kan ju blanda flera ostar i samma också 🙂

 4. Sofie skriver:

  Åh, vilken nostalgi Stina! Min mamma gjorde alltid köttfärspiroger när jag var liten. Dessa frös hon in och så kunde jag och min lillebror värma själva när vi kom hem från skolan. Perfekt som ”mellanmål” de dagar man slutade skolan lite tidigare eller mamma jobbade sent. Det var på tiden innan det fanns Billys och Gorbys och även om färdiglagat i frysdisken på affären känns smidigt så är det inget som slår hemlagat. Gör man storkok och fryser in många åt gången så behöver det inte kännas så betungande heller! Tack för inspirationen, nu ska jag laga mammas piroger någon dag!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..