Hur ser den kemiska miljön ut hemma hos dig?

För en tid sedan hade jag det stora nöjet att få träffa kemiexperten Ewa Daniels från danska Astma- och allergiförbundet. Hon kom förbi på fika och en ytterst lärorik pratstund tillsammans med PR-ansvarig för Finish och deras nya miljö- och allergivänliga produkt, Finish Power & Pure. Allergier ökar kraftigt i vårt samhälle och mycket tros bero på den kemiska miljön i våra hem, för mig som har barn känns detta aktuellt och extra viktigt att lära mig mer om.

Jag är dåligt insatt och ska ärligt erkänna att jag tidigare och till viss del fortfarande väljer produkter efter hur de ser ut eller hur väl de doftar, utan större tanke på innehållet. Innehållsförteckningar är svåra att tyda för de allra flesta av oss men när allt kommer omkring är ansvaret att kolla upp vad de där konstiga orden betyder och har för inverkan på oss och våra barn enbart vårt eget. Det var inte förrän jag fick kliande utslag över hela kroppen som tanken slog mig att detta med parfymer och färgämnen och liknande i tvättmedel, diskmedel och krämer kanske inte är så himla bra. Tvätt- och sköljmedel byttes omedelbart ut mot snällare produkter med Astma- och allergiförbundets logga, ett litet steg i rätt riktning.

Inför besöket plockade jag fram ett urval av våra produkter, framför allt diskmedel och andra köksartiklar men även favoritduschkrämen, barnens salvor och annat som familjen kommer i kontakt med i vardagen. Ewa tittade sedan på innehållsförteckningarna och strök under sådant som inte var bra, hon berättade även att EU har en lista på 26 parfymämnen som är EXTRA allergiframkallande. Jag kan säga att vi hade flera produkter som innehöll ämnen från den listan, bland annat vår underbart väldoftande duschkräm ”family fresh” som åkte i soporna direkt efter att toxikologen suttit med höjda ögonbryn och öppen mun över alla läskiga ämnen som fanns i den. Fy! Barnsalvan från Barnängen liksom bamsetandkrämen och min deodorant som ska vara ”sensitive” fick inte heller godkänt, däremot gav hon barnens solkräm och min parfymfria lotion från apoteket tummen upp. Det kändes bra! Jag hörde även att Dermalogicas produkter ska vara okej och även om jag inte använder några sådana just nu känns det bra att veta då jag gjort det dagligen under flera års tid. Flera av mina rengöringsmedel saknade fullständig innehållsförteckning så hur många allergena ämnen de innehåller vågar jag inte ens tänka på men uppenbart är att de flesta innehåller färgämnen, något som är helt onödigt för funktionen men som kan framkalla allergi. Jag plockade stolt fram mitt diskmedel från grumme som jag alltid kopplat samman med något som ska vara bra för både människa och miljö (och säkert är det bättre än mycket annat) men det räcker ju att bara kolla på färgen, knallgrön.

Innehåller dina produkter något av ämnena på listan?

Alpha-Isomethyl Ionone
Amyl cinnamal
Amyl cinnamyl alcohol
Anise alcohol
Benzyl alcohol
Benzyl benzoate
Benzyl cinnamate
Benzyl salicylate
Butylphenyl Methylpropional
Cinnamal
Cinnamyl Alcohol
Citral
Citronellol
Coumarin
Eugenol
Evernia Prunastri (Oakmoss) Extract
Evernia Furfuracea (Treemoss) Extract
Farnesol
Geraniol
Hexyl cinnamal
Hydroxycitronellal
Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde
Isoeugenol
Limonene
Linalool
Methyl 2-Octynoate

Kontaktallergi är något alla kan få, när som helst i livet. Och även om man tål ämnen var för sig så kan det vara när man blandar dem (tänk tvättmedlet i kläderna, hudkrämen, parfymen etc) som effekten plötsligt blir stor och ger upphov till stark allergisk reaktion, den så kallade cocktaileffekt. Det är vad jag tror hände mig senast, sedan dess använder jag så få produkter som möjligt för att i största möjliga mån undvika detta.

Om man inte vill vara helt utan sina väldoftande produkter välj då hellre duschkrämen framför hudkrämen då den ligger på huden under en längre tid. Ewa tipsade också om att spraya parfym på hårtopparna eller kläderna istället för direkt på huden. Jag lärde mig även att deodoranter är något som lätt kan framkalla allergi då huden under armhålan är tunn och extra känslig, och nästan alla deos innehåller ju parfym!

Med all denna info är det lätt att känna hopplöshet, hur tusan ska man kunna hålla koll på alla dessa skadliga ämnen? De finns ju överallt! Men hörni, låt oss inte stoppa huvudet i sanden för det. Även det lilla kan göra stor nytta! För den ena kanske det räcker med att byta ut tvättmedlet medan den andra går all in – alla ser vi olika på saken så vi får helt enkelt läsa på och sedan själva välja vad vi vill utesluta och inte. Hur som helst är det omöjligt att förändra ens något om man inte har faktan, så vi måste börja där!

IMG_7604

IMG_7593

Ewa tittade på olika produkter som vi använder här hemma för att se om de innehöll några allergiframkallande ämnen,
och OM de gjorde!

IMG_0175

Det var inte många produkter som klarade ”testet” men dessa använder jag med gott samvete då de fick godkänt.

IMG_0170

Färgglatt var det här! Blått skurmedel, grönt diskmedel, rosa duschkräm and the list goes on. Dessa produkter var mindre bra, i synnerhet min favoritduschkräm som innehöll otaliga ämnen som kan återfinnas på EU:s lista över högt allergiframkallande och hormonrubbande parfymämnen (se ovan). Min deodorant för känslig hy och barnens tandkräm (!) saknas på bild, men de fick inte heller godkänt.

IMG_3310-001

I samband med besöket fick jag en lite annorlunda goodiebag (hehe) innehållandes Finish och deras nya miljö- och allergivänliga produkt, Power & Pure. Jag har precis gjort slut på ett paket maskintabletter och kan med handen på hjärtat säga att de fungerar riktigt bra! Jag har tidigare haft stora problem med att disken inte blivit helt ren efter avslutat program eller att tabletten inte har löst ut sig ordentligt. Detta har jag inte upplevt en endaste gång med Power & Pure, något som till och med min mamma lade märke till senast hon var här. Grymt! Disken blir skinande ren och torr och att produkterna är fria från parfymer och artificiella ämnen är så klart ett jättestort plus. Rekommenderas varmt!

IMG_0187

Efter ett sådant här besök är det som sagt lätt att känna hopplöshet – hur tusan ska jag kunna hålla koll på alla dessa ämnen? Inte kan jag stå på ICA och GOOGLA varenda ord på baksidan av produkten jag ska köpa. Då är det enklast att hålla utkik efter Astma- och allergiförbundets logga, dessa produkter är fria från allergen, parfym och irriterande ämnen i sådan mängd att det åtminstone inte finns några kända, medicinska rapporterade fall. Det tycker jag känns tryggt!

I samarbete med Finish.

 1. Lisette skriver:

  Ett bra inlägg, som jag inte hade reagerat på innan förens jag själv börja få eksem och konstiga utslag av allt. jag är fortfarande inte duktig på att välja bort visa produkter som är skadlig för mig och min hy, för jag vill gärna lukta gott efter en dusch. men jag får välja att lukta….absolut ingenting om jag ska vara snäll mot mig själv, och det är väl lite svårt att acceptera.

 2. Lindha skriver:

  Jag blir så glad av att läsa detta! Att fler blir mer uppmärksamma på alla dessa kemikalier vi stoppar i oss/våra barn osv. Jag själv har blivit mycket mera medveten både vad gäller produkter till mig själv (deodorant, ansiktsprodukter osv) och även till min dotter. Det gäller även ekologiska matvaror. Jag väljer att prioritera där, köper inte ALLT ekologiskt. Men det känns så bra ända in i själen att veta att det man ger sitt barn är BRA och inte en massa tillsatser.

  Jag hoppas det är okej att jag delar länken till ditt inlägg på min facebook?

  Stor kram!

 3. e skriver:

  Din gissning kan nog stämma faktiskt:P

 4. Stina skriver:

  E: Vi är så vana vid produkter med massa tillsatta parfymämnen att de utan (eller så gott som utan) uppfattas som illaluktande. En gissning bara! 🙂

 5. E skriver:

  Jättebra inlägg! Ska printscreena alla de ämnen som man bör undvika.

  Men…har en fråga…jag gick o köpte sån bodylotion som du har (från apoteket hjärtat)…bara jag som tycker att den luktar illa?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..