We got milk, baby

Jag och Bobby stod alldeles fascinerade här sent i går kväll och tittade på lilla (långa) bröstvårtan som åkte fram och tillbaka i tratten. Och ut kom efter en liten stund… mjööölk. Cool! Jag kände mig som en riktig ko mästare efteråt när jag stod och rengjorde alla delar, haha. Skämt åsido. Pumpen verkar helt suverän! Det kändes och fungerade precis som att faktiskt amma, testade bara under ett par minuter denna första gång men jag fick ju ändå ut en del som nu står i kylen. Tack till alla som kommit med peppande kommentarer och till er som tagit initiativet (Tack Anna!) att sprida detta med bröstmjölksdonation vidare. Det är guld värt!

Jag ser i kommentarsfältet att det pratas om huruvida man får donera när ens barn är över 3 månader eller inte. Det är nog olika över landet men enligt den informationen jag har fått så tar man gärna emot donerad mjölk trots att barnet passerat denna ålder, då någon mjölk (från en frisk mamma) är bättre än ingen mjölk alls, men självklart är den ”första” mjölken absolut bäst anpassad för de allra minsta. Något annat som kan kopplas samman med dessa 3 månader är själva blodprovet som tydligen ”går ut” efter denna tid – varför många då slutar donera istället för att ta nytt prov. Sedan var det någon i kommentarfältet som tycktes underskatta vikten av donerad bröstmjölk då det ju ”faktiskt finns ersättning att ge”. Rätta mig om jag har fel men visst är det så att bröstmjölksersättning inte ges till barn födda tidigare än vecka 32? Att det enda dessa små kan få är just donerad mjölk (under förutsättningen att det finns)? Sedan att bröstmjölk är den bästa möjliga näringen för bebisar vet vi ju. Den innehåller allt ett spädbarn behöver – minst 400 olika näringsämnen – inklusive hormoner och infektionsbekämpande komponenter som bröstmjölksersättning inte innehåller. En del barn är dessutom allergiska mot bröstmjölksersättning och kan behöva donerad bröstmjölk av den anledningen.

SÅ! Detta var sista inlägget om mjölk på ett tag, haha.

 1. Nej, det går ju verkligen inte att jämföra ersättning med bröstmjölk. För friska barn så funkar det ju bra med ersättning, även om det inte är lika bra. Men för sjuka och för tidigt födda så är det livsavgörande om de kan få bröstmjölk!

  Jag hade tänkt att donera, och hade dessutom en överproduktion av mjölk som hette duga! Tyvärr fick jag livmoderinfektion och var fruktansvärt sjuk och åt medicin som gjorde att jag inte fick. Men nästa gång hoppas jag!

 2. josefin skriver:

  Du som skrev ovan att man inte ger ersättning till prematurbarn har fel. Min dotter är prematur och fick bara ersättning då hon föddes med akut snitt. Jag var sjuk i havandeskapsförgiftning och hade ingen mjölk.

  Alla kan inte amma och till mig så de på neo att det viktigaste var att bebisen fick i sig, det kvittade vad det var. Nu är min dotter inte född tidigare än v.32 så då är det säkert skillnad. Men prematur kan Visst få ersättning.

  Tycker inte att man behöver skriva gång på gång att det är bäst med mammans mjölk. Alla kan inte, och vad ger der att ge folk som kanske mår dåligt över det anledning att må sämre? De sa till mig gång på gång att det gick lika bra ändå.

  Men självklart är det bra av de som kan och vill donera.

 3. Emma skriver:

  Jag tycker det är helt fantastiskt att det finns dem som faktiskt kan och VILL donera. Sitter man i den situationen att ens barn inte kan amma av olika anledningar (vid t.ex. för tidig födsel sjukdomar osv) så är man helt säkert enormt tacksam över dessa människor. Jag funderade också att donera nu mot slutet då jag skulle sluta amma, men hade helt överflödigt med mjölk. Men sonen är 8 månader och det är väl alldeles för sent då? Ska kolla upp detta iaf. Omtänksamt av dig Stina! Kram!

 4. Anna skriver:

  Nu kommer det visserligen dröja innan jag och min sambo försöker bli gravida, men åh vad glad jag blev att du skrev det här. Det är så sällan man läser om den mjölk-donation att jag är rädd att jag kommer glömma bort det, när jag väl har möjligheten. Varenda gång man läser om det, så blir man påmind och jag hoppas att jag i framtiden kommer att kunna donera.

  Du är så himla fin och inspirerande. Tack för att du delar med dig!

 5. Madde skriver:

  Vilket underbart initiativ, min dotter föddes i v 24 och jag var och är tacksam till alla som faktiskt tog sig tid att donera och hjälpa min lilla tjej.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..