Let’s do this!

Herregud, det är ju en hel vetenskap detta. Jag öppnade bruksanvisningen lite blygsamt förut och blev snurrig redan vid monteringsanvisningen av själva pumpen, haha. Efter lite logiskt tänkade fick jag slutligen ihop alla delar och vad säger ni, det ser väl rätt ut? När jag vänder blad får jag läsa att alla delar före första användning och därefter en gång dagligen ska kokas, så isär med allt igen och ned i grytan. Koka 5 minuter. Delarna ligger nu torkade på en ren handduk. So far so good. Jag har ammat lillis på ena bröstet och tänkte försöka mig på att pumpa det andra. Nu ska jag bara tvätta händer, armar och bröst innan jag kör igång. Åh, vågar ju knappt ta i grejerna. Om mjölken råkar ha en för hög bakteriehalt vid inlämning är det inte säkert att den tas emot och det vore ju väldigt synd. Nu ska jag pumpa i högst 10 minuter, kyla av mjölken omedelbart under rinnande kallt vatten och sedan ställa in i kylen. När jag fått tillräckligt många små flaskor i kylen för att fylla en stor behållare ska den märkas med namn, personnummer och pumpdatum och frysas in – mjölk från samma dygn kan slås i samma behållare när den är kylskåpskallt. Mjaaa, jag känner mig onekligen en aning förvirrad. Haha, men allt som är nytt känns invecklat till en början, innan det rullar på. Det ska bli spännande detta. Stay tuned!

Fascinerande maskin den här bröstmjölkspumpen. När jag försiktigt tryckte på den ovala knappen och locket långsamt lyftes upp var det som en scen tagen ur filmen The Rock, haha, ni vet när Nicholas Cage hanterar de där gröna raket-grejerna?!

 1. Vad roligt att du skriver om detta, jag hade själv velat göra det med dottern då jag hade mjölk i överflöd men jag kom på det ca två veckor innan hon blev 3 månader och då kändes det försent att tänka på det. Med nästa barn ska jag ta kontakt med dem innan jag föder så jag kan börja donera när amningen har kommit igång ordentligt.

 2. Frida skriver:

  Vad duktig du är! När jag fick reda på att man kunde ”donera” mjölk eller vad man säger, var min dotter redan 2½ månad så det var inte lönt att påbörja, önskar jag hade fått info om det tidigare då jag hade sånt överflöd av mjölk.

  Väntar förresten fortfarande spänt på din förlossningsberättelse.. 🙂

 3. Linnea skriver:

  Gullig du är Stina! 🙂 här får man lära sig grejer!

 4. Idun skriver:

  Duktiga du! Jag har själv donerat och det är verkligen en jättebra grej. Bra att du för fram det i ljuset, det är så dålig information om detta från mvc att det verkligen är viktigt att informera.
  Lycka till med pumpen!

 5. Åh, minns den där förrviringen med pumpen! Och då hade jag ändå en sköterska som stod bredvid och visade mig i början när vår bebbe var på just Neonatalen. Men bara efter någon vecka är man helt inne i det!:)

  Jag har både haft bebis som fått donerad mjölk och donerat själv och det är så himla viktigt att det görs.

  Väldigt fint gjort av dig!<3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..