Donera om du kan!

Jag läser om den rådande bristen på donerad bröstmjölk, samtidigt slår det mig att jag inte har fått någon som helst information om möjligheten att donera. Inte på MVC. Inte på BB. Inte på BVC. Är inte det dåligt? Och väldigt konstigt? Jag är övertygad om att många hade kunnat tänka sig att göra detta, om de bara visste att det gick. Som det är just nu har jag mjölk så att det räcker till min lille gosse, han växer och är nöjd och istället för att låta eventuellt överskott gå till spillo skulle jag vilja ge det till någon som verkligen verkligen behöver det, varför jag i går besökte neonatalavdelningen (en avdelning för för tidigt födda barn och nyfödda sjuka barn) för att på egen hand se över vilka möjligheter som finns.

Jag går längs korridoren, ser alla dessa bilder på små små små bebisar, med slang i näsan och stora ögon som tittar nyfiket på livet, som de så gärna vill leva. Tappra små kämpar! Som behöver sin mat för att överleva, växa och bli starka, för att så småningom få åka hem tillsammans med sin familj, som älskar dem över allt…

Jag träffar en trevlig sköterska som ger mig all information, en hälsoblankett att fylla i samt ett stick i armen för ett blodprov avseende blodsmitta. Jag inser att det nog inte är så himla enkelt som jag först trodde, att pumpa mjölk är en tids- och energikrävande uppgift, för att inte tala om de hårda hygienkrav man har på sig som också tar tid och energi att uppfylla. Går det inte så går det inte, men jag vill gärna göra ett försök! Under tiden som jag donerar mjölk får jag låna en elektrisk pump kostnadsfritt. Jag får även alla de glas och flaskor som behövs. Senare i dag ska jag testa att pumpa ut mjölk för första gången, känner mig faktiskt lite spänd, haha.

Av min erfarenhet är informationen gällande bröstmjölksdonation oerhört dålig och jag hoppas att jag med detta inlägg åtminstone har nått ut till några. Jag hittade denna länk där det finns kontaktuppgifter till lokala mjölkbanker. Hör av er dit om ni har frågor eller funderingar. Donera om du kan! Det hade kunnat vara ditt lilla barn som låg där.

 1. Jag fick min son i v.32+1 och vet hur viktigt det är med mjölk på en gång. Finns det mjölk att ge så gör dem det annars blir det ersättning.
  Min pumpning gick bra och jag fick i gång mjölkproduktionen snabbt. Jag sålda mjölken som min son inte behövde. Jag fick den infon på neo. Jag hade även mjölk från tidigast stadiet som innehåller mycket nyttigt för prematur barn.
  Jag sålde 11 liter, det var mjölk som skulle bli kastad annars.

 2. Cecilia skriver:

  Blir så glad när jag läser detta! Vår dotter kom fem veckor tidigt och var lite för liten, mot vad hon borde varit. Hon fick sondmatas första veckorna. De första två dagarna hade jag inte fått igång min mjölk, så då fick hon donerad mjölk. Något jag är så oerhört glad för! Hon var så liten och skör och jag visste att det absolut bästa för henne var just bröstmjölk. Jag hade som sagt tur och fick igång min mjölk efter ett par dagar.. Men för de två dagarna då hon kunde få donerad mjölk är jag så tacksam!
  Många har sina barn inlagda bra mycket längre än vad vi hade och behöver den här hjälpen ännu mer, så tack, verkligen tack för att du uppmärksammar detta 🙂

  Många kramar /Cecilia

 3. Terese skriver:

  Så bra! Tänk om fler kunde göra det, skulle oxå gjort det om jag kunnat, men jag hade knapptså det räckte tillmitt egna. Merinfo om donation helt klart!

  Kika gärna in på min sida och grabbarna bus. Två underbara killar som ibland driver mig till vansinne. Det är livet som tvåbarns mamma det hihi, underbart!

 4. Hannah skriver:

  Underbara Stina! Tänk om fler människor tänkte som du 🙂 Som mamma till ett barn fött i vecka 31 så är detta underbart att läsa!! Tack!

 5. Carro skriver:

  Du är allt en fin människa du Stina!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..