Doula

Jag masserar min systers onda rygg mitt under en värk. Om jag minns rätt var hon öppen ganska många centimeter här och smärtan blev allt mer påtaglig, vilket syns på hennes ansiktsuttryck där under masken. Vilken mäktig upplevelse det var! Att med andra ögon (andra än de man hade när man själv låg där) få se ett barn födas fram, på avstånd men ändå så nära. Känslan av att vara uppslukad av nuet har få gånger varit så stark! Om ni missade min förlossningsberättelse finns den att läsa här [länk].

Det var min första erfarenhet som doula! Även som outbildad kan man göra stor nytta, att finnas där och ge stöd är ju faktiskt något de allra flesta kan. I vintras valde jag dock att genomföra utbildningen för att lära mig mer och det gjorde jag verkligen, både teoretiskt och praktiskt. Det var spännande att lyssna till ledarens alla erfarenheter som hon med stor inlevelse delade med sig av. Hon har kämpat för det hon tror på och lever idag på doulandet med förlossningar på schemat varje månad. Hur jäkla häftigt är inte det?

Jag är glad över att jag gick utbildningen för även om jag inte riktigt har tiden som krävs för att satsa fullt ut just nu så har jag det säkert någon gång och då finns det inget som hindrar mig. Men om vi säger såhär, dyker det mot förmodan upp ett uppdrag kommer jag antagligen inte tacka nej. Det är det alldeles för roligt för. 😛

Malin (som är mitt uppe i födandet ovan) delar intresset och har även hon gått utbildningen, något som den lokala tidningen roligt nog har uppmärksammat. Så alla ni som bor i närheten av vår lilla hemort och är nyfikna på douleriet, håll ögonen på Varabladet! Tanken är att hon ska täcka Västgötaslätten och jag Skåneområdet sedan, haha. Skämt åsido, roligt att kunna dela allt detta med sin syster.

 1. Lenore skriver:

  Jag ska utbilda mig till barnmorska efter sjuksköterskeutbildningen (som jag måste komma in på först) och ser fram emot alla de förlossningar man får vara med om!

 2. Åh, jag vill så gärna ha dig som doula när jag föder barn! Vilket kommer bli om typ 100 år, men i alla fall. Du är trygg och jag vill ha en trygg förlossning.
  Kraam och keep the good work up hehe 😀

 3. Amelie skriver:

  Haha jag läste Dracula istället för Doula i rubriken! 😉

 4. andrea skriver:

  Du verkar vara en så jädra härlig människa, Stina! Så god på nåt vis. Empatisk och med båda fötterna på jorden. Jag tror tyvärr inte att det är så jättevanligt, om jag nu ska vara lite cynisk. Nu för tiden handlar det så mycket om att göra karriär och tjäna massa pengar. Alltså det är ju inget fel i sig, att göra karriär och tjäna pengar alltså, men det känns lite som att många inte bryr sig om Hur, utan snarare bara har pengarna i sikte. Klart det är gött med pengar, men du förstår säkert var jag vill komma.. hoppas jag 🙂 Du verkar helt enkelt vara så genuin.. du verkar på riktigt bry dig om dina medmänniskor! Se det här som en stor komplimang från mig, och ett tecken på att du gör ett bra jobb, med både blogg, butik och doulande (om man nu kan säga så?) 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..