Föda med doula

Jag har tre intressen. Skrivandet, fotandet och inredningen. Alla dessa får jag syssla med dagligen i och med bloggen och min butik vilket jag är oerhört glad och tacksam för men en pusselbit saknas. Mitt fjärde stora intresse och passion – graviditet, förlossning, den nya familjen och allt som hör till. Jag har länge funderat på att bli barnmorska någon gång i livet men efter att ha närvarat vid min systerdotters födelse insåg jag att det kanske inte alls är det jag vill. Jag har varken viljan eller motivationen till att först läsa tre år till sjuksköterska på högskolan, jobba heltid i minst ett år för att sedan läsa ytterligare 1½ år till barnmorska. För att i slutändan axla stort ansvar, sköta pappersarbete och få max tio minuter per timme med föräldrarna i förlossningsrummet. Mitt intresse ligger inte i att förlösa barn. Jag vill vara med innan, under och efter. Jag vill ha tiden att gå in på djupet, lära känna för att verkligen kunna stötta, göra en positiv skillnad när ni föder ert barn. Det är inte barnmorskans roll att göra det. Det är doulans roll, min roll.

Under nästan alla tidsepoker, och i nästan alla kulturer, har det funnits andra kvinnor runt den födande kvinnan. De har funnits där för att dela med sig av sin erfarenhet, sina praktiska kunskaper, sin styrka och sitt lugn. Erfarna kvinnors stöd till andra kvinnor under graviditet, förlossning och tiden efter har inneburit ett slags systerskap som har förts vidare från kvinna till kvinna, från generation till generation.

Men i och med att förlossningarna mer och mer flyttat in på sjukhusen har denna viktiga del av stödet till den födande kvinnan glömts bort. Något mycket viktigt har således gått förlorat. Att föda barn är idag medicinskt säkrare – men ofta ensammare och mer stress- och skräckfyllt än tidigare. Medicinsk teknik har visst sin plats men behövs kompletteras med ögonkontakt, beröring, förståelse och empati av en kvinna som känner och har tid enbart för den födande kvinnan och hennes partner.

En doula är en kvinna som själv har fött barn, har erfarenhet av förlossningar och är tränad i att ge praktisk och emotionellt stöd till mamman och pappan, på deras vilkor och efter deras önskemål.

Att föda med stöd av en doula är ett sätt att återknyta till denna historiska kvinnotradition och jag är helt övertygad om vilka positiva effekter det medför. Partnern känner kvinnan allra bäst och jag som doula kan aldrig ta över hans roll, men jag ge råd om hur han bäst kan ge stöd och jag kan bekräfta honom, stärka hans självförstoende och uppmuntra honom till att ha en aktiv roll.

Åh! Jag har lärt mig så mycket dessa dagar, om kroppen och hur den fungerar, om rädsla och smärta och vilka verktyg som behövs för att bäst hantera dessa känslor, för det är just vad det är – känslor. Som vi faktiskt kan styra! Detta är sådan kunskap som man kanske inte får om man inte själv letar efter den, kunskap som öppnar ögon och kan ge alla en positiv förlossningsupplevelse. Det är så häftigt hur allt hänger ihop och jag har så mycket jag vill berätta för er men det är så överväldigande alltsammans att jag inte vet hur jag ska fortsätta. Jag vet bara att jag kommit rätt och att man faktiskt kan gå sin egna lilla väg för att nå dit man vill.

Jag har en helg av utbildning kvar, ett slutprov att göra och en hel del litteratur att läsa innan jag får kalla mig ODIS-doula. Jag ska även ha deltagit vid tre olika förlossningar. Så om du är gravid eller känner någon som är det (och kan tänkas vara intresserad av en doula) kontakta mig gärna så träffas vi för ett förutsättningslöst och kostnadsfritt möte för att se om kemin stämmer. Gör den det träffas vi två gånger (eller fler om så önskas) under graviditeten där vi går igenom era behov och önskemål. Jag informerar om förlossningsförloppet, avslappning, rädsla-spänning-smärta-cykeln och hur man bäst bryter den, andningstekniker, sjukhusrutiner, sen avnavling etc. Stöd under hela förlossningen (eller så länge ni önskar) och därefter ges tillfälle till ett eller två uppföljningsmöten där vi samtalar om upplevelsen, amning, övergången till föräldraskapet eller om ni själva har några speciella punkter eller funderingar ni vill ta upp. Jag kan även ge stöd och rådgivning på telefon. Jag gör dessutom gravid- och förlossningsfotograferingar, detta kan fungera som tillval i doulatjänsten eller bokas separat. Hör jättegärna av er!

Dagen då min systerdotter föddes, dagen då jag bara visste.

 

 1. Linde skriver:

  Usch, vad hemskt du skriver om barnmorskor. Håller helt med vad Fialotta skriver. Att barnmorskor inte har den tiden de behöver är inte deras fel, utan landstingens och ni väljares fel….

 2. Sara skriver:

  Jättefint tycker jag. Men jag måste invända mot en grej – du skriver väldigt heteronormativt. Det är är ju inte alltid en mamma och en pappa det handlar om 🙂 kan likväl vara en helt annat konstellation.

 3. Ida skriver:

  Vad roligt! har också funderat på att utbilda mig till doula väldigt länge, men det har liksom inte blivit av….än…. 🙂 Älskar precis som du graviditeter, förlossningar, amning, närhet, anknytning…. jaaa…. doula hade verkligen varit underbart att få vara! Någon gång så!

 4. Tess skriver:

  kan du inte berätta lite om utbildningen till Doula, låter väldigt intressant!!

 5. Nadia skriver:

  Gud vad fint skrivet, jag är gravid med mitt första barn och ärligt talat ganska rädd inför förlossningen.Det var befriande att läsa om någon annans intresse att stötta och närvara vid en främlings förlossning. Finns det en så finns det flera 🙂 Hade jag varit hemma i Sverige hade jag önskat dig som doula direkt även fast jag inte vet var du bor haha. Kikar in på din blogg lite då och då, du verkar vara en himla fin tjej! Lycka till

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..