Gå upp i vikt – tips

Vill man lägga på sig är det allra viktigaste att äta bra och mycket, ofta mer än vad man redan gör fast att man tror att det redan är nog. Jag är smal och trivs inte alls särskilt bra med det men gör heller inga större kraftansträngningar för att gå upp och det är inte sällan som timmarna springer iväg mellan måltiderna, ofrivilligt förstås. Jag vill gå upp i vikt men det är lättare sagt än gjort att äta mer än vad kroppen säger att den behöver, samtidigt som man stressar genom dagen, har en liten ögonsten att rå om osv. Tiden rusar och sedan står man där, när klockan hunnit bli fyra, med ett hjärta som dunkar snabbt – visst fan, lite mat kanske vore på sin plats?

Sedan kan jag känna att det är lätt att ge upp ibland, lättja som övergår till bitterhet och likgiltighet – ”orka laga mat, det finns ändå inget roligt i kylen och jag är ju redan så jäkla smal så vad gör det om jag skulle gå ned ännu lite till, tar en knäckemacka så länge…” Är det någon som känner igen sig? Gå ned mer vill jag definitivt inte göra men ja, den där likiltigheten, hopplösheten. Jag har mina stunder då jag bestämmer mig för att nu jävlar ska jag tjocka på mig lite men av någon anledning rinner det alltid ut i sanden. I mitt fall rör det sig nog mest om lathet, den märker jag av på fler plan.

Det pratas en del om naturlig smalhet och jo, dit kan jag absolut sålla mig om man ser till min avslappnade (kanske lite väl avslappnade) relation till mat, min relativt sunda syn på mig själv samt det faktum att släktet på min pappas sida är stöpta i precis samma form. Ändå kan jag inte låta bli att fundera över om det inte, trots allt, är en produkt av genom tiderna dålig mathållning.

Alla är olika och ser ut olika ut, visst, klart att det är så. Sedan kan det ligga medicinska orsaker bakom svårigheterna att gå upp i vikt vilket man självklart ska gå till botten med men bortsett från det så tror jag att det är himla lätt att fastna i ”naturligt smal”-spiralen och aldrig riktigt ifrågasätta hur man faktiskt lever. För att gå upp i vikt krävs det att man ligger i en positiv energibalans, det vill säga att man får i sig mer energi än man förbrukar. Är du helt säker på att du gör det?

Personligen har jag lite svårt för att nå upp till rekommenderade 2000 kcal per dag (som krävs för att behålla normalvikt, vill man gå upp behövs ännu mer) så för att hjälpa till lite på traven har jag sedan några veckor tillbaka druckit näringsdrycker som tillägg, absolut inte som substitut för måltider för då är det ju pengar i sjön och helt meningslöst. Som det ser ut nu dricker jag två flaskor om dagen som mellanmål, fungerar som små milstolpar och har verkligen hjälpt mig att äta bra både före och efter. Det kan vara psykiskt men jag känner mig helt klart piggare och imorse när jag skulle klä på mig var jeansen ovanligt svåra att få på. Tjoho! Tanken är att jag ska lägga mig på ett större kaloriintag genom enbart mat sedan men näringdryckerna ser jag som en riktigt god hjälp på vägen dit, har aldrig varit så här motiverad. Så ett hjärtligt tips från en smalis till en annan, recourse komplett näring, finns på apoteket.

 1. Sophie skriver:

  fortimel per flaska 200 kcal jordgubb är himmelsk god tycker jag
  Själv är njursjuk ingen aptit, illamående och diarre och kräkningar som tex äter små måltider vanlig mat kan inte behålla
  Dricker en sån näringsdryck behåller jag tyvärr får jag betala själv som blir himla dyrt
  Läkaren som är specialist tycker ung trots har 50% njursvikt och båda njurarna är små inte friska
  Trots gått ner mycket i vikt enligt henne inte tillräckligt sjuk för att få utskrivit gratis näringsdryck
  Det kommer bli helt klart om inte kan få näring i mig
  Synd måste bli som ett skelett innan man får det utskrivet

 2. Sussi skriver:

  Hej !! jag sökte på näringsdrycker och hitta då detta,har precis kommit hem fårn apoteket och hällt i mig min första om ett om just att gå UPP,blev så glad att du på några veckor märkt ett resultat !! Hoppas på samma effekt jag också nu då : ) Har alltid vägt lite men efter 3 barn så är det mindre och inget biter och känner igen mig på det du skriver. Har vart till många läkare som helt enkelt bara tycker att man får acceptera det bara,och att inget går att göra !!! följer dig gärna här och skulle vara trevligt att dela sitt problem med någon. Lycka till !!!

 3. lina skriver:

  hej, jag har aldrig gått upp i vikt, förutom nu när jag har flyttat hemifrån allt har förändras, jag har inte gått upp mycket men jag väger nu 52 kilo och har vägt 48 sen jag var 14, det är fruktansvärt svårt att hålla sig till 52 kilo, att försöka hålla det uppe, jag kämpat i alla år för jag skulle vilja vara lite kurvig. så jag förstår hur du har det.

 4. Amanda skriver:

  Tack för tipset! Ska ta och spana in dem och kanske testa. Dock har även jag börjat gå upp i vikt för första gången…äntligen…men plötsligt när jag väl börjat gå upp lite tycker jag så klart att det lägger sig på fel ställen. Och jag känner helt igen mig. I vardagsstressen prioriterar jag ofta bort ett mellanmål.

 5. Linn skriver:

  Fantastiskt att någon faktiskt skriver om det motsatta till det så kallade idealet. Många skriver om viktnedgång för att nå den perfekta kroppen och målvikten, men många, framför allt tjejer, har problem med att de väger för lite! Grymt med hjälp åt det hållet också! Du är grym 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..