Måndag och ny vecka

Vecka 40 <3


Fotograf: Anne Geddes

Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Exakt vad som gör att förlossningen startar vet man inte. Det är troligen barnet som sätter i gång den. Många funderar över om det är möjligt att sätta i gång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns dock inget sätt att själv tvinga i gång förlossningen, utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara i gång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att du har högt blodtryck. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen.

Barnet: Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.
Barnet är redo att möta omvärlden, 92 procent av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Så här tar du tiden på värkarna:
(
Be gärna din partner eller någon annan i närheten)

Titta på klockan och be den blivande mamman att tala om när värken börjar. Ta tiden från första ”nu” genom hela värken och fortsätt genom hela den värkfria delen till nästa ”nu”, det vill säga när nästa värk börjar. Tiden räknas alltså från första värkens början till andra värkens början.

 

 1. Hallo 🙂
  Gillar verkligen din blogg ^^,
  Undrar bara hur gammal du är 🙂

 2. rebecca skriver:

  ojojoj, tiden går verkligen fort. Önskar dig lycka till nu Stina! Kramar i massor <3

 3. Emilia skriver:

  Lycka till nu Stina! håller tummarna för dig, verkligen!!

 4. T.J. skriver:

  Oj, är du redan i Vecka 40 :O?
  Jag trodde att du blev gravid i somras ungefär :O
  Hur många veckor är 9 månader förresten? 😛

 5. noorah skriver:

  Jag blir så glad av att läsa din blogg!
  Du är otroligt duktig, hoppas att din sötnos snart tittar ut så att du får mysa ordentligt..

  Kan tillägga att ryggbedövning är underbart!
  som att du inte rdan fått nog med tips haha..

  Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..